Et ægtepar fra Løgten har gjort deres frivillige arbejde for FødevareBanken til en hjertesag. ”Vi kan ikke undvære det”, lyder det samstemmende fra de to.

Hvert år bliver 600.000 tons spiselige fødevarer kasseret i Danmark. Non-profit organisationen FødevareBanken arbejder hver eneste dag på at formidle mere og mere af denne mad videre til socialt udsatte på væresteder, krisecentre med mere.

I Aarhus-området er det frivillige som Birgit og Nils Mielke fra Løgten, der får kabalen til at gå op – og gør madspild til måltid. Igennem snart tre år har de hver fredag taget FødevareBankens sorte jakker på og indsamlet overskudsmad hos fødevareproducenter og -grossister for efterfølgende at dele den ud til værdigt trængende i regionen:

”Det er et hyggeligt og livsbekræftende stykke frivilligt arbejde, som vi simpelthen ikke vil være foruden. Folk dytter i hornene, smiler og giver os thumbs-up, når vi triller rundt i varebilen,” siger Birgit Mielke, som, før hun gik på pension, var leder af en børnehave.

Ægtemanden Nils var viceskoleinspektør, men passer nu den frivillige tjans som chauffør og uddeler af frugt, grønt, kød, brød og mejeriprodukter. Råvarer, der var bestemt til forbrændingen, men som nu ender som sund, nærende kost til socialt udsatte medborgere.

”Konceptet er genialt, og både modtagesteder og brugere er lykkelige for ordningen. Samtidig får vi som frivillige et værdifuldt indhold i hverdagen og bliver en del af et fantastisk hold,” fastslår Nils.

Fleksibiliteten går begge veje

Ægteparret Mielke og de andre frivillige i FødevareBankens Aarhus-afdeling kan selv vælge, om de vil køre ud med mad hver eller hver anden uge.

”Vi har en fast rute med seks modtageadresser hver fredag fra klokken 8 til 13. Man kan også få ekstrature, hvis man vil – ligesom der aldrig er sure miner, hvis man har brug for at springe over en uge,” forklarer Birgit og rækker en kasse tomater til Nils, der står og pakker lasten inde i bugen på varebilen.

Da alle varer er pakket og scannet ind i systemet, går turen først til Bilka i Tilst efter overskudsbrød, derefter til Dagrofa i Brabrand efter ost og færdigretter – og endelig ud på ruten, som tæller modtagesteder i blandt andet Åbyhøj, Højbjerg og Viby.

”Det er hyggeligt at komme ud til modtagerne. Vi kender jo både køkkenpersonalet og en del beboere og brugere rundt omkring, så det bliver til en del snak og også et par kopper kaffe. Der er garanti for et skud godt humør hver gang,” konstaterer Nils, og manøvrerer med sikker hånd den velvoksne varebil ind på en parkeringsplads.

 

FødevareBankens frivillige er et hit

En af de store aarhusianske aftagere af overskudsmad er Værestedet i Jægergårdsgade. Her kan hjemløse, misbrugere og andre udsatte borgere få varmen og et måltid mad og deltage i aktiviteter og socialt samvær. Køkkenmedarbejder Allan Larsen er manden, der ved, hvor køleskabet skal stå:

”Vores samarbejde med FødevareBanken har en kæmpe betydning, for dels afhjælper det en stram økonomi hos os, dels muliggør det en større variation på menukortet. Vi får jo sjældent de samme varer to uger i træk,” siger Allan, som netop har smurt de sædvanlige fem fade med rugbrødsmadder til den forestående frokost.

”Vi får mulighed for at lave varm mad, når vi modtager råvarer fra FødevareBanken. Det vækker naturligvis stor begejstring hos brugerne. Ikke mindst, når det er ”mormor-retter” såsom bøf med løg eller karbonader. Jeg tror, at det minder dem om svundne og bedre tider,” beretter Allan.

Prikken over i’et er, at det er frivillige, der kommer ud med varerne.

”Vi kan jo mærke, at det er mennesker, der brænder for at hjælpe til, hvor der er brug for det. Det er dejligt, for det smitter af på omgivelserne. Til gengæld giver vi dem et indblik i, hvad et værested er – og får på den måde aflivet en masse fordomme,” pointerer han og haster ud for at gøre plads til de nye varer i køleskabet.

 

Frokost med frivilligfamilien

Birgit og Nils Mielke har afsluttet dagens sidste leverance og sætter nu kursen hjemad mod lageret i Aarhus Nord.

”Det plejer som regel at passe med, at vi kan nå at høre Radioavisen i bilen på vej tilbage. Så ved vi, at alt er klappet og klaret,” siger Nils og tænder radioen.

”Ja, så kan vi så småt begynde at glæde os til en velfortjent weekend,” siger Birgit med et stort smil.

Tilbage på lageret er der efterhånden samling på dagens hold af frivillige. De tre faste medarbejdere sætter frokost på bordet – og så er der ellers dømt råhygge og masser af røverhistorier fortalt med mad i munden.

Driftschef Jesper Kinnerup tygger dog velvilligt af munden og får det sidste ord:

”FødevareBanken er meget afhængige af frivillige som for eksempel Birgit og Nils. Vi er opbygget omkring deres indsats, og der er frivillige i alle led af kæden. I bilerne, på lageret, i administrationen, på informationsteamet – overalt. Vi er som en stor familie, og lige nu er der faktisk plads til flere omkring bordet,” lyder den slet skjulte opfordring fra driftschefen.

 

SÅDAN GØR DU!

Kontakt frivilligkoordinator Sofie Rudfeld, FødevareBanken Aarhus, hvis du vil være med i det frivillige arbejde. Det kan ske på tlf. 60 11 16 23 – eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Herefter bliver du inviteret til en uformel snak om, hvad du kan og vil bidrage med.

FAKTA OM FØDEVAREBANKEN

  • - FødevareBanken er en frivillig nonprofit organisation med afdelinger i Aarhus, København og Kolding
  • - Stiftet i 2008
  • - FødevareBanken uddeler kvit og frit gode overskudsvarer til organisationer, som arbejder med socialt udsatte – i alt mere end 150 modtagesteder på landsplan
  • - FødevareBanken arbejder således for at nedbringe madspild i fødevareindustrien samt at bekæmpe madfattigdom
  • - Eksempler på FødevareBankens modtagere: Varmestuer og væresteder for hjemløse, krisecentre, væresteder for psykisk sårbare, asylcentre m.v. 

Tekst : Ole Jeppesen

Se mere i 8541 -Dit lokale blad - Novembernummeret

Vi anvender cookies for at sikre dig en bedre service på vores websted, og indsamle ikke personlige brugsoplysninger. Ved accept tillader du os at anvende cookies.